Prinsjesdag 2022: Samenvatting Belastingplan 2023 & Webinar Replay

Auteur(s):

De eerste Prinsjesdag ‘sinds covid’ was er gelijk één met hooggespannen verwachtingen. Niet alleen omdat de Koning zijn Troonrede hield in de Koninklijke Schouwburg of omdat Prinses Amalia er voor het eerst bij was, maar ook omdat 2022 het Kabinet voor uitzonderlijke uitdagingen stelt. De oorlog in Oekraïne blijkt een katalysator voor hoge gasprijzen, en de resulterende grondstofprijstoenamen drijven de inflatie tot historische peilen boven de 10%. En de hieraan gekoppelde loon- en andere compensatie-eisen zijn niet mals.

De Koninklijke Schouwburg: het prachtige, tijdelijke decor voor Prinsjesdag, en de Troonrede 2022.

En dat het Kabinet aan de bak moet, is duidelijk. Om het sfeerbeeld te bewaren voor de overlevering, hierbij een knipsel waarop de zeitgeist-typerende omgekeerdevlaggenmensen zichtbaar zijn langs de Prinsjesdagroute:

Het was weer gezellig!

Dus: hoe pakt het Kabinet de crises aan, en voorkomt het bijvoorbeeld energie-armoede? Nou, niet écht via het Belastingplan. Dat is namelijk -spoiler alert- niet heel revolutionair dit jaar, en vooral een cijferspel. Op basis van de begrotingscijfers concluderen wij dan dat de energiecompensatie vooral bekostigd wordt door de staatsschuld op te laten lopen. En wellicht is dat in inflatoire en geopolitiek instabiele tijden ook nodig. Wat weten wij, wij zijn fiscalisten.

En daarover gesproken – er verandert ook het één en ander wel. Vooral DGAs lijken de rekening te gaan betalen. Maar vooral via schijven dus, niet via heel opvallende grondslagvebredingen. Without further ado:

Belastingplan 2023 samenvatting: One Pager

Klik op de afbeelding voor een grotere pdf-versie, of klik hier.

Recap webinar Prinsjesdag 2022 Executive Summary

Wij sprinten je in een half uur door de highlights van het Belastingplan 2023:

Prinsjesdag Resources

Verder over praten?

Prik een afspraak in – wij bespreken graag hoe het Belastingplan 2023 jouw posities beïnvloedt en andere vragen die je wellicht hebt. It’s on the house:

Tags:
Share this article on:
Newsletter

Sign up for our monthly newsletter to stay up to date.