Emigratie naar Spanje: Belastingen en de Beckham Regeling

Emigratie naar Spanje: Belastingen en de Beckham Regeling
Auteur(s):

Table of content

Wat komt er fiscaal kijken bij het emigreren naar Spanje? Spanje heeft een speciaal belastingregime voor expats. In dit artikel bespreken wij de mogelijkheden die Spanje biedt voor buitenlanders en de aandachtspunten voor een vertrek uit Nederland. Het Spaanse expat regime wordt ook wel de Beckham regeling genoemd omdat de regeling veel door voetballers werd toegepast. Inmiddels is de regeling niet meer van toepassing op sporters, maar de naam blijft toch kleven.

1: Emigratie uit Nederland

1.1 Fiscale Woonplaats – het Nederlandse Framework

In Nederland wordt de woonplaats bepaald ‘naar de omstandigheden’. De formele registratie in het bevolkingsregister is niet bepalend maar kan wel een aanwijzing zijn.

De bepalende factor is of de persoon een ‘duurzame band van persoonlijke aard’ heeft met (een plaats in) Nederland. Het maakt hierbij niet uit of er sprake is van een (sterkere) band met (een plaats in) het buitenland, want het gaat enkel om de Nederlandse situatie.

Het tot de beschikking hebben van een woning in Nederland lijkt een randvoorwaarde te zijn voor de ‘duurzaamheid’. Als een emigrant een woning aanhoudt, worden de overige omstandigheden relevant om te bezien of die band persoonlijk van aard is. Hiervoor zijn de sociale, economische en persoonlijke omstandigheden van belang. Denk aan

  • de werkplaats
  • plek van de sportschool
  • adres waar de krant wordt bezorgd
  • club waar de kinderen op hockey of voetbal zitten
  • waar het gezin leeft
  • bank waar de rekeningen worden aangehouden
  • Plaats van geld opnames en stortingen
  • waar diegene naar de huisarts gaat
  • enzovoorts.

Voor de emigrant die geen woning aanhoudt lijkt het duidelijk dat het fiscaal inwonerschap eindigt.

1.2 Registratie en emigratiedatum

Zoals hiervoor uiteengezet wordt de woonplaats naar feiten en omstandigheden beoordeeld. Typisch wordt aangesloten bij de uitschrijving bij de gemeente, maar als die sterk afwijkt van de praktijk kan ook worden gekeken naar de datum van feitelijk vertrek [bijvoorbeeld datum vliegticket]. Ervan uitgaande dat de registratie in lijn is met de feitelijk situatie is de datum van uitschrijving een belangrijke stip op de tijdlijn. De migrant moet een zogenoemd M-biljet invullen en indienen bij de Belastingdienst.[ii] 

 1.3 Exitheffingen?

Voor een directeur grootaandeelhouder (“DGA”) geldt dat er ook sprake kan zijn van exit-heffingen. Een DGA is iemand die een belang van 5% of meer in een klasse aandelen in een vennootschap houdt. De DGA wordt typisch belast in box 2. In box 2 is voor een emigrerende DGA een zogenaamde fictieve vervreemding opgenomen. Dat betekent dat bij emigratie een verkoopwinst wordt belast [verkoopwinst = marktwaarde -/- fiscale boekwaarde]. De belasting wordt geheven middels een zogenaamde conserverende aanslag en veelal kan uitstel van betaling worden verkregen.

Een tweede vraag die opkomt is of de vennootschap ook emigreert en dus haar woonplaats verandert. Dat is van belang voor de toekomstige belastingheffing en een eventuele exit tax in de vennootschapsbelasting.

Voor een uitgebreide long-read over de fiscale gevolgen voor de emigrerende DGA verwijzen wij naar ons eerder artikel over dit onderwerp.

2: Woonplaats in Spanje

Om het inwonerschap in Nederland (goed) af te sluiten is het van belang om in Spanje [fiscaal] inwoner te worden. In Spanje wordt ook gekeken naar het centrum van economisch en sociaal belang om inwonerschap te bepalen.

Daarnaast telt Spanje ook dagen en is er pas sprake van inwonerschap bij een verblijf van 183 dagen of meer. Nederland telt overigens bewust geen dagen zodat het inwonerschap echt naar feiten en omstandigheden kan worden beoordeeld en niet op het tellen van dagen kan worden gepland. Dat ligt in Spanje dus anders.

Ook in Spanje is de inschrijving in de gemeentelijk basisregistratie een belangrijk punt op de tijdlijn (opnieuw ervan uitgaande dat de registratie rijmt met feiten en omstandigheden). Hiervoor moet een Spaans 030 formulier worden ingevuld.  

Link naar de Spaanse Belastingdienst: https://sede.agenciatributaria.gob.es/Sede/en_gb/inicio.html

In de rechtspraak zijn legio voorbeelden te vinden van migranten die ‘op papier’ waren verhuisd maar zich niet aan hun (nieuwe) woonplaats hebben gehouden. Dat kan leiden tot vragen, dubbele belastingheffing, belastingrente, boetes en zelfs strafrechtelijke vervolging. Een uitgebreid feitenonderzoek door de autoriteiten is daarbij geen uitzondering. Emigreren is dus geen papieren transactie, maar een weloverwogen beslissing die wordt ondersteund door de feitelijke gedragingen van de migrant.   

3: De Expateregeling in Spanje – de ‘Beckham Law’

Aangekomen in Spanje is de vraag hoe daar de belastingheffing verloopt.

Om in aanmerking te komen voor het expat regime is het van belang dat de belastingplichtige een arbeidscontract in Spanje krijgt aangeboden. Dat kan bij een Spaanse werkgever, maar dat kan ook een onderneming van de migrant. Hiervoor moet het gaan om een actieve onderneming van een Spaanse vennootschap waarvan de migrant directeur is. Als het gaat om een passieve ‘asset management’ vennootschap (asset managers), mag het belang gehouden in de Spaanse vennootschap maximaal 25% bedragen.

Daarnaast zijn er mogelijkheden voor freelancers die kwalificeren als ‘highly qualified professional” en diensten verrichten zoals training over onderzoek voor Spaanse bedrijven. Hierbij dient de kwalificatie en Spaanse klandizie aantoonbaar te zijn. Het kan ook gaan om remote werk in Spanje, de zogenaamde digital nomads. Het Spaanse regime geldt voor een periode van 6 jaar.

Het standaard inkomstenbelastingtarief in Spanje is ongeveer 45%, maar dat verschilt per autonome regio. Onder het Beckham regime bedraagt het Inkomstenbelastingtarief slechts 24%. Het tarief is gemaximeerd tot een inkomen van EUR 600.000.

Bovendien geldt dat alleen Spaanse assets worden belast. Dat betekent voor overige assets [spaargeld, aandelen in buitenlandse vennootschappen, buitenlands vastgoed, etc.] dat de expat als buitenlands belastingplichtige wordt behandeld. Spanje zal dus geen belasting heffen over deze buitenlandse bronnen van inkomen. Uiteraard dient nog wel te worden onderzocht of het land waar de assets zijn gelegen ook niet tot heffing overgaan. Voor spaargeld en kleine aandelenbelangen is dat in Nederland typisch niet het geval. Voor vastgoed en belangen van 5% of meer in Nederlandse bedrijven typisch wel. Deze non-dom-regeling biedt kansen voor DGAs en ander aandeelhouders.


Iets te bespreken? Plan wat in!

Tags:
Share this article on:
Newsletter

Sign up for our monthly newsletter to stay up to date.