Recap webinar fiscale vergroening: alles over de CO2-heffing industrie, EU-emissierechten en meer

Auteur(s):
Founder
Partner

[:nl]Vrijdag 30 oktober 2020 gaven we samen met Richard Nan van STX het webinar Fiscale Vergroening, de fiscale 101 over milieumaatregelen in de fiscaliteit. Want, dat de wereldwijde CO2-uitstoot naar beneden moet is een feit, en ook in de fiscaliteit worden daar stappen voor gezet. Zo werd de nieuwe CO2-heffing industrie op Prinsjesdag bekendgemaakt in het Belastingplan 2021, een nationale heffing bovenop de Europese emissierechten (EU ETS) die verband houdt met het klimaatakkoord en de uitstoot van CO2 moet verminderen. 

TLDR van Rijksoverheid:
“De EU ETS is de prijs voor emissierechten. In het EU ETS worden emissierechten verhandeld. In dit systeem leveren deelnemers voor iedere ton CO2 die zij uitstoten één emissierecht in. Het kabinet vindt dat dit systeem nu nog onvoldoende bijdraagt aan de doelen van het Klimaatakkoord. Daarom komt er een nationale CO2-heffing voor de industrie. Hierbij geldt: stijgen de emissieprijzen, dan daalt de nationale heffing. Dit gebeurt ook andersom.”

Onze Jef Ubachs en Max Vos hebben de wet geconcipieerd zien worden en gaven de fiscale 101. Maar niet voordat onze externe ‘friendly expert’ Richard Nan van STX had uitgelegd hoe de huidige EU ETS systematiek werkt, en de handel daarin. Bas Jorissen en Rolf Gelissen waren hierbij de moderators en schetsten de achterliggende (inter)nationale beleidslijnen.

Hieronder kun je het volledige webinar terugkijken.

 

Benieuwd naar onze volgende webinars? Woensdag 18 november geeft Bas Jorissen samen met Balance een webinar over de WBSO & innovatiebox (je kunt je hier aanmelden), en vrijdag 27 november geven Rolf Gelissen en Pieter van Tilburg het webinar ‘Bronheffingen op rente, dividenden en royalties – nu en in de toekomst’ (je kunt je hier aanmelden). Beide €0 en voor fiscalisten: 1 PE-punt waard. Wees welkom![:]

Tags:
Share this article on:
Newsletter

Sign up for our monthly newsletter to stay up to date.