Melden onder DAC6? Hierbij een handige tool

Auteur(s):

Table of content

DAC6 of mandatory disclosure: als je er nog nooit van hebt gehoord, ben je waarschijnlijk geen fiscaal adviseur. Het zit zo: DAC6 staat voor Directive on Administrative Cooperation en is een door de Europese Unie aan haar lidstaten opgelegde verplichting om de zware last die dataverzameling heet, te verschuiven van de Belastingdienst naar de belastingplichtigen en hun adviseurs (‘intermediairs’). Onder deze verplichting moeten die intermediairs/belastingplichtigen namelijk potentieel ‘fiscaalonsympathieke’ internationale constructies melden bij de Belastingdienst.

Concreet dient de intermediair een checklist na te lopen, waarbij bepaalde feitelijke voorwaarden (‘wezenskenmerken’) cumulatief vervuld moeten zijn (implementatiedatum constructie en grensoverschrijdend karakter), terwijl van de overige wezenskenmerken slechts een deel vervuld hoeft te zijn, voordat de constructie meldingsplichtig is. Sommige van die wezenskenmerken vereisen ook nog een -eerlijk door de intermediair in te vullen- fiscaal hoofdmotief voor de constructie.

Voor wanneer melden?

Wanneer moet je als intermediair een constructie gemeld hebben? Waarschijnlijk ben je er al lang mee begonnen: de eerste deadline is namelijk 31 januari 2021. Voor velen praktisch vrijdag 29 januari. Deze deadline geldt voor constructies waarvan de opzet (‘implementatie’) is begonnen op of na 1 juli 2020. Voor oudere constructies geldt de meldingsdeadline van 28 februari 2021, en kijken terug tot en met 25 juni 2018.

Hierboven omschrijven wij al kort de inhoudelijke wezenskenmerken, die uiteindelijk leidend zijn voor de al-dan-niet verplichting om te melden. Alleen geeft de bewust vage bewoording van die wezenskenmerken voorstelbaar reden tot stress. Dat zien we terug in de praktijk. Bijvoorbeeld: in de fiscale LinkedIn cirkels komt DAC6 steeds meer ter sprake. Adviseurs zoeken hulp van hun beroepsgenoten als richtlijn en leidraad niet eenduidig zijn. ‘Bij twijfel, melden’ lijkt dan ook het adagium, gezien het absurd hoge boeterisico (€870K).

Zie jij door de bomen het bos niet meer,  en heb je behoefte aan een overzichtelijke checklist zonder meteen in de e-herkenningsferen te zitten? Dan kun je onze Excel gebruiken. Ook beschikbaar in het Engels. Een eenvoudige tool, maar wel geschikt om even snel te checken waar je staat.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Tags:
Share this article on:
Newsletter

Sign up for our monthly newsletter to stay up to date.